About the project
Istoria nespusă a fotbalului feminin românesc
Comunitatea jucătoarelor de fotbal din România se agregă în jurul unor experiențe și istorii comune ale participării la un sport care le-a exclus și le-a marginalizat, chiar și după recunoașterea sa oficială. Mărturiile acestor destine sportive lipsesc aproape cu desăvârșire din spațiul public, iar obiectele care stau mărturie a primelor pase ale fetelor în ghete riscă să se piardă.
Pornind de la o cercetare interdisciplinară istorică și antropologică, Arhiva fotbalistelor colectează istoriile orale ale fostelor și actualelor jucătoare, dar și alte altor actori implicați, pe parcursul celor trei decenii trecute de la oficializarea fotbalului feminin în România.
Poveștile sunt completate de materiale din arhivele personale ale acestora (imagini, decupaje din ziare, obiecte etc.), din arhivele cluburilor care au/au avut echipe de fotbal feminin, dar și din arhive media naționale și internaționale.
Asociația VIRA este o organizație neguvernamentală cu profil cultural, înființată în 2006. Direcțiile sale de implicare sunt: educația non-formală, documentarea vizuală, cultură și patrimoniu, și dezvoltarea locală prin cultură
Echipa Arhivei fotbalistelor: Ileana Gabriela Szasz (coordonatoare proiect), Teodora Căbuț (asistentă coordonare), Alexandra Diaconu (video editor), Bogdan Pălici (manager de proiect), Iulia Dromereschi (responsabilă comunicare), Cristian Georgescu (web designer), Mihai Szasz (editor foto) și Valeria Verdete (responsabil arhivă).
Arhiva Fotbalistelor este derulat un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN, care nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Un proiect
Parteneri
Proiect co-finanțat de